Къде в Конституцията е записано, че този служебен кабинет трябва

...
 Къде в Конституцията е записано, че този служебен кабинет трябва
Коментари Харесай

Свиленски: Каним всеки ляв човек, обединени да прекратим модела ГЕРБ

 „ Къде в Конституцията е записано, че този длъжностен кабинет би трябвало да се закълне в Парламента, в случай, че е назначен от президента? ” С този въпрос зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски отговори на въпроса може ли да се желае избор на съмнение на длъжностен кабинет съгласно Конституцията, избор който опозицията внесе в Народното събрание през вчерашния ден.
„ Този, който назначава – пред него би трябвало да бъде положена клетвата, той носи отговорност. Както виждате, служебният министър председател насочи искане до президента за промяна на министър. И откакто Народното събрание ще поема отговорността пред него да бъде полагана клетвата, откакто в новата Конституция е написано, че Народното събрание ще продължи да работи до провеждането на идващите избори, естественото е този парламент да има опцията да организира както парламентарния надзор върху държавното управление като въпроси, питания, чувания, по този начин и другият инструмент – избор на съмнение ”, съобщи Георги Свиленски пред Българска национална телевизия тази заран.
Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите акцентира, че вотът не е единствено математика, нито единствено гласоподаване. „ Вотът е политическо обръщение, вотът е да се покажат на обществото минусите на даден кабинет – постоянен или длъжностен. С гласуването си и народните представители ще покажат отношението си и това имат вяра ли, че България има самостоятелен длъжностен кабинет. Оттам нататък е работа на президента какво решение ще бъде взето ”, уточни Свиленски.
Зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” напомни, че точно заради тази причина първият апел, който социалистите са създали незабавно след свадите е бил президентът да смени Главчев.  „ Разбираме, че в петък ще имат среща, само че президентът до този миг отхвърля да смени господин Главчев. Тогава дано да чуем българския парламент ”, сподели Свиленски.
„ Искаме да покажем какъв кабинет има сега България – тъй като служебният кабинет би трябвало да бъде самостоятелен и да прави само избори. Виждаме, че служебният кабинет се управлява от Борисов, че се назначава от Борисов, че се указват дейностите, които той да прави - от Борисов. С назначения, с уволнения, които се случиха в другите министерства и организации ”, уточни социалистът.
„ Ние го казахме още при анонса за това, че Димитър Главчев ще е министър-председател. Не отидохме на консултациите, които бяха пред господин Главчев точно заради тази причина – тъй като знаехме какъв длъжностен кабинет се приготвя и ние трябваше да присъстваме като заслон на всичко това. Но този заслон доста бързо падна ”, съобщи още един път позицията на Българска социалистическа партия Свиленски.
На реприката на водещите не е ли това тласкане към неустойчивост, Свиленски отговори:
А по добре ли е някаква дирижирана непоклатимост, в която Борисов да назначава служебния министър-председател - Радев да подписва указа за този човек, Борисов да предлага министри – Радев да ги утвърждава. И това българските жители да не го знаят, всичко да си върви умерено, конституционно, обаче – подмолно. Ние сме срещу този модел на ръководство ”, безапелационен бе зам.-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ”.
„ Главчев на третия ден си сподели зависимостите – е, няма по какъв начин да го оставим това по този начин. Говорим за почтеност на вота, а господин Главчев излиза и предлага зам.-председателя на ГЕРБ. Сега остава да предложи някой зам.-председател от Промяната, примерно. Свършиха ли дипломатите, посланиците, консулите, та стигнахме до зам.-председателя на ГЕРБ? ”, реагира Свиленски.
В диалога за това, че свадите на ръководещите заглушават положителните вести зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” уточни, че през вчерашния ден Народното събрание е приело по предложение на Българска социалистическа партия Закон за доброволчеството, който е значим и потребен за българското общество.  „ Днес или на следващия ден ще бъде гледано предлагането на Българска социалистическа партия за отсрочване на либерализацията на тока за бита, нещо, което касае всеки български жител. „ Предложението ни е излизането на семействата на свободния пазар на ток да стане от 1 юли 2025, а не в този момент, защото хората няма да могат да понесат ценовия удар в този момент ”, уточни Свиленски. 
За Здравната каса: „ Присъствахме на един бракоразвод със кавги сред Политическа партия и ГЕРБ, тъй като доста добре си спомняте свадите, когато бяха определени и шефа, и подуправителя на Здравната каса. Но свадите не бяха за цените на тока, не бяха за цените на медикаментите, не бяха за лечебните заведения, за това да има има опазване на здравето, по-високи заплати на здравните служащи, а за това кой да ръководи 8 милиарда лв. ”, уточни зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ”.
„ Политическа партия си сложиха шеф, ГЕРБ споделиха: ние ще имаме зам.-управител. След това 2 месеца ги слушахме всички какъв брой са корумпирани тези хора, по какъв начин не стават. И те подадоха оставки. И оня ден единият подуправител си отдръпнал оставката, шефът не схванал и през вчерашния ден изненадващо ГЕРБ внасят предложение за промяна на шефа. Той си подава оставката и ние сме в обстановка, в която преглеждаме оттеглена оставка ”, сподели още Свиленски и напомни, че социалистите са били единствената парламентарна група, която не е взела участие в избора и поддръжката за двамата ръководещи Здравната каса.
„ Разчистване на сметки, битка на лобита ” – по този начин разяснява промените във властта и зачестилите оставки Свиленски. По думите му това в този момент излиза на повърхността. Това не е е спирало, само че в този момент, когато това семейство на ГЕРБ и Политическа партия се развежда - се вижда ”, добави Свиленски и предвижда, че уволненията и свадите ще продължат. 
В диалога за БСП-София и в отговор на имитация на водещите Свиленски сподели: „ Няма нито един осъден, няма изключен, няма отхвърлен - има преустановен мандат. Пълният цикъл отчетно-изборни конференции вървят, по-голямата част от районните конференции са извършени, следва Градска конференция в неделя ”.
За лявото обединяване, което Българска социалистическа партия инициира: „ Каним всеки, който се усеща социалист, ляв човек, който счита, че може да способства модела на ГЕРБ в страната да бъде преустановен. Защото битката не става, като стоиш и критикуваш в профил, битката става като се събереш със съидейници и го правиш ”, заключи Свиленски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР